Pályázat

Projekt neve: GOP-1.3.1-10/B-2010-0013 – Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása

Projekt leírása: A projekt célja egy világviszonylatban is újdonságnak számító, megújuló energiaforrást hasznosító függőleges tengelyű szélkerék kifejlesztése, melynek alapját egy magyar feltaláló, Szabó Sándor szabadalmaztatott megoldása képezi. Az újfajta kialakítás egyesíti mindazon jó tulajdonságokat, amelyek a manapság elterjedt vízszintes tengelyű szélerőműveket jellemzik, ugyanakkor kiküszöböli a rossz tulajdonságaikat, ezáltal hatásfoka meghatározóan jobb, mint a jelenleg elterjedt kialakításúaké.

A megoldásnak egy korábbi kezdetleges verziójából 19 db már korábban megépítésre és értékesítésre került, melyek megbízhatóan és a tulajdonosaik számára megelégedettséggel üzemelnek. Ezt a kezdeti konstrukciót azonban még elnagyolt kialakítások jellemzik és emellett csak vízszivattyúzásra alkalmasak. A projekt célja, hogy a vízszivattyúzáson kívül áramtermelésre is felhasználható legyen az eszköz, amelynek segítségével univerzális, bárhol felhasználható "zöld" villamos áram termelhető. Amennyiben az fejlesztés megvalósul, úgy egyrészt úgynevezett sziget üzemű gépek is létrejönnek, amelyek például egy, a villamos hálózattól távol eső fogyasztót tudnak árammal ellátni (akkumulátorokat feltöltve, melyekről a fogyasztók üzemelnek), másrészt pedig villamos hálózathoz közel lévő fogyasztókat is, olyan megoldással, amely a megtermelt többlet villamos áramot a hálózatba vissza tudja termelni, ezáltal a felhasználó villamos fogyasztásának díját csökkenti, illetve bevételt is tud számára termelni. Az alapgép továbbfejlesztésével pedig a jelenlegi felhasználási terület, a vízszivattyúzás is hatékonyabb lehet, továbbá a gép alkalmassá lesz téve további termelő- tevékenységek végzésére is, mint például szemes takarmányok őrlésére kisebb üzemekben.

A fejlesztés kezdő lépéseként a szélkerék eredeti tervei alapján megépítése kerül egy alap változat, amelyhez képest a fejlesztési lépések megtörténnek. A fejlesztés irányai a nagyobb teljesítményt, az olcsóbb kivitelt, a kisebb fajlagos előállítási költséget, valamint a jobb és időállóbb anyagok beépítésének kísérleteit célozzák. Mindezen túl a géphez új elemként kifejlesztésre kerül egy a forgási sebességet szabályozó úgynevezett regulátor is, amely nagy szélben a forgási sebességet korrigálja és a szélsebesség függvényében azt ideális szintre szabályozza - elérve ezáltal, hogy a leadott teljesítmény a maximális legyen. Mindezekkel párhuzamosan a partner cég által kifejlesztésre kerülnek mindazon elemek (generátor és a villamos hálózathoz szükséges rendszerkapcsolódások) is, amelyek a gépet a villamos áram termelésre teszik alkalmassá.

A projekt végső célja 3 géptípus kifejlesztése, minek megfelelően 3 prototípus kerül megépítésre. Az első az alapgép továbbfejlesztett változata, amely vízszivattyúzást és hasonló munkavégzési feladatokat képes maximális hatásfokkal ellátni. A második gép már alkalmas villamos áram termelésre és akkumulátorok feltöltésére is, míg a harmadik gép mindezeken túl a többlet villamos áramot direkt a villamos hálózatba is vissza tudja táplálni.

A fejlesztési tevékenységnek többlet beruházási igénye nincs, a felhasznált anyagok a prototípusok megépítésére és a kísérletek elvégzésére lesznek szükségesek.

Közreműködő szervezet neve: MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt., 1539, Budapest, Pf. 684.

Új, a magyarországi szélviszonyokra tervezett, vízszivattyúzásra és áramtermelésre használható függőleges tengelyű szélkerék fejlesztése az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg!